Jiné názvy: Mabon, vinobraní, oslava druhé sklizně
Každý svátek rovnodennosti je o harmonii a o rovnováze (nejen uvnitř nás, ale i mezi námi a vnějším světem).
Podzimní energie
Léto je čas, kdy panuje vzestupná energie jing, táhne nás to ven, jsme aktivní, setkáváme se s přáteli. Naopak zima je o tom, pohlédnout do svého nitra, trochu se uzavřít do sebe, být doma a odpočívat. Právě rovnodennost je pro nás znamením, že je pomalu čas přizpůsobit se právě této změně. Říká se, že pokud člověk nerespektuje zimní klid, tělo ho nemocí stejně donutí ulehnout a zastavit se.
Příklad si můžeme vzít v přírodě. Na jaře stromy kvetou, pučí, vyhánějí nové listy. V létě veškerou svou energii dávají do plodů a růstu. Na podzim už plodí jen některé, listí pomalu žloutne, míza se stahuje do kořenů, příroda pomalu usíná. V zimě se je vegetační klid, příroda odpočívá a sbírá energii na jaro.
Proč oslava druhé sklizně?
Na začátku léta sklízíme jahody, borůvky, maliny, bylinky… Tomu říkáme první sklizeň. Při oslavě druhé sklizně sklízíme podzimní ovoce, oříšky, dýně atd. Další svátek- Samhain pak už symbolizuje konec sklizně.
Jak můžeme oslavit podzimní rovnodennost?
Můžeme pozvat celou rodinu, nebo slavit sami se sebou. V nadcházejících obdobích bude důležitý rodinný kruh, ale někdo mže cítit, že tento svátek potřebuje oslavit sám.
Na stůl si nachystáme plody, jako jsou ořechy, jablka a dýně. Nachystáme si z nich nějaké dobré jídlo, můžeme si dopřát i víno, nebo burčák. Vše konzumujeme s úctou a v duchu děkujeme za úrodu, za hojnost a plodnost Matky Země. Kus pokrmu, jablka nebo ořechy můžeme zahrabat na zahradě.
Obě rovnodennosti jsou v podstatě o tom, že co zaseji, to sklidím. Na jaře sejeme nové projekty, cíle a přání. Na podzim bychom tak měli sklidit. Zkuste si na papír napsat, za co jste vděční, co se vám v tomto roce událo a co vás posunulo dál.
Tradiční čínská medicína
Na podzim vládne prvek kov, ten souvisí s plícemi a tlustým střevem (mohou být v tomto období oslabeny) a pálivou chutí. Abychom tyto orgány posílili, je vhodné jíst polévky, teplé pokrmy, jemně kořenit jídla. Vhodná je kořenová zelenina, ale i zahřívací potraviny, jako je pepř, chilli a zázvor (ale ne ve velkém množství). Co naopak není vhodné: čerstvě lisovaní šťávy, syrová strava (tu můžeme vždy lehce podusit), přemíra mléčných produktů a živočišných tuků. (zdroj: Dej tělu šanci, I. Stenzlová, 2018)
Jak snadno předejít nachlazení?
Pokud vás překvapí chladné podzimní ráno, nebo večer a vy doslova cítíte, jak se vám vkradl mráz do těla, dopřejte si nějaký zahřívací nápoj, nebo pálivé jídlo. Chilli, zázvor, nebo skořice totiž otevírají póry a vyhání chlad z těla. Pokud se však takto zahřejete, počkejte než půjdete znovu ven.