Jiné názvy: Dožínky
Tento svátek je vlastně zahájením sklizně. Ač bychom si chtěli nalhávat, že tomu tak není, je to hlavně příroda, která se zasluhuje o to jak velkou/malou můžeme sklidit úrodu. A je hezké jí za to poděkovat.
Můžeme slavit mužskou energii (jelikož sklízíme různá semena), nebo harmonii mužského a ženského principu (mužským symbolem jsou semena, ale nezapomínáme, že vyrostla z lůna Matky země). Můžeme si domov ozdobit symboly slunce- dožínkovými věnci spletenými z obilí.
Dále můžeme upéct koláče- ty mohou symbolizovat mnoho: rodinný kruh, slunce,… Můžeme do nich přidat právě dozrávající ovoce, rozdělit ho na několik částí tak, aby každý člen rodiny dostal díl. Koláč můžeme v tomto období hojnosti konzumovat s různými záměry: jedním z nich je stmelení rodinného kruhu, dále si můžeme připomenout, že období hojnosti pomine a až přijde zima, může pro nás (nebo spíš naše předky) rodina znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.
Lugnasad byl dříve časem míru, ale i různých soutěží a klání, svateb a radosti.Touto dobou prý probíhaly velké trhy a pořádaly se hry a různá klání. K oslavám patřilo i sváteční pečení chleba, preclíků a obilných placek.
Je ideální čas pro různá požehnání: Požehnejme našim rodičům, dětem, ale i domovům, nebo stromům. Poděkujme v posvátné úctě naši zemi.
Jak oslavit sklizeň?
Stůl si ozdobte obilím a plody ze zahrádky. Pozvěte svou rodinu, každého nechte přinést něco na stůl, něco co sám vypěstoval, upekl, nebo uvařil. Hostina může obsahovat zákusek z jablíček, nebo koláč. Zkuste doma upéct vlastní chléb a připravte si k němu bylinkové máslo. Bavte se, zpívejte, hodujte.
Recept na domácí bylinkové máslo
Budete potřebovat: máslo, sůl, česnek, čerstvé byliny dle Vaší chuti, nebo směs bylin „bylinkové máslo“.
Doporučené byliny: troška tymiánu, majoránka, šalvěj a dobromysl
Návod na přípravu 1: máslo nakrájíme na menší kousky, přidáme česnek, sůl a čerstvé byliny, můžeme dochutit i sušenými. Vše rozmixujeme ponorným mixérem. Jde to ztuha, ale máslo je ihned připravené ke konzumaci. Dochutíme dle chuti.
Návod na přípravu 2: máslo rozpustíme, přidáme zbylé ingredience, rozmixujeme ponorným mixérem a dáme do lednice, kde ho necháme ztuhnout. Tato příprava je snazší, ale musíme před jeho podáváním chvíli počkat.