V tomto článku si povíme o energiích prvků a o energii Jinu a Jangu, které jsou základními prvky Tradiční čínské medicíny (dále jen TČM).
Energie pěti prvků
Tradiční čínská medicína pracuje s pěti prvky, kterými jsou: Dřevo, oheň, země, kov a voda. Každý z těchto prvků má určité vlastnosti a souvisí s některým z hlavních orgánů, také s ročním obdobím a spoustou dalších věcí.
- dřevo- přiřazuje se k němu kyselá chuť, období jara a játra se žlučníkem
- oheň – hořká chuť, léto, srdce a tenké střevo
- země- sladká chuť, babí léto, žaludek a slinivka
- kov- pálivá chuť, podzim, plíce a tlusté střevo
- voda- slaná chuť, zima, ledviny a močový měchýř
Jistě jste si všimli, že u každého prvku jsou dva hlavní orgány. Jeden má spíše jinový charakter, druhý má jangový charakter.
Cyklické nejsou jen ženy, ale i muži. Příkladem toho jsou orgánové hodiny (jejich obrázek se dá volně najít na internetu). Ty nám říkají, které orgány jsou nejaktivnější během dne (pokud je orgán oslabený, často nám to právě v tuto hodinu dává nejvýrazněji znát). Podobně funguje i cyklus kola roku. V určitém ročním období vždy dominuje nějaký prvek, který souvisí s hlavními orgány. Tyto orgány jsou vždy v určitou dobu náchylné k oslabení (na podzim jsou to plíce a tlusté střevo, proto v tomto období lidé často trpí na různá respirační onemocnění). Podle TČM Existují ještě přechodná období, těm se, ale pro snazší pochopení věnovat nebudeme.
Jaro
Odpovídá období zhruba od jarní rovnodennosti do letního slunovratu. Vládne prvek dřeva, který souvisí s játry a žlučníkem. Tyto orgány podporují potraviny s kyselou chutí, ale i některé hořké potraviny. Játra detoxikují organismus a dohlíží na tvorbu šťáv v organismu, je proto dobrý čas na detox. Játra poškozuje hněv a stres, takže se snažte zůstat v klidu. Na jaře je vhodné jíst listové saláty, klíčky, výhonky. Strava by vždy měla obsahovat všechny prvky a vždy bychom měli dbát na to, aby tělo dostávalo vše, co potřebuje. Tím chci říct, že nemůžeme celé jaro jíst jenom salát, tělo potřebuje i tuky a bílkoviny.
Léto
Období od letního slunovratu do Lughnasadu. Vládnoucím prvkem je oheň, orgány srdce a tenké střevo. Srdce je spojováno s radostí a smíchem. Srdce odpovídá za cévní systém (možná proto je psychosomaticky spojováno krvácení se ztrátou radosti). Léto je obdobím horka, proto bychom si měli dát pozor na přehřátí a dostatečnou hydrataci. Za tekutiny v těle odpovídají játra, proto je stále vhodná hořká chuť. TČM kromě prvků přiděluje potravinám vysušující, nebo zvlhčující charakter. V létě bychom se měli vyhnout vysušujícím a zahřívajícím potravinám, ale i velmi studeným věcem (led a ledové pití mimo jiné zpomalují metabolismus). Do suché stravy patří například pečivo. Zahřívací charakter mají např. pálivé potraviny, nebo maso pečené na ohni (od ohně přebírá horký charakter), takže to v létě nepřehánějte s grilováním. Měli bychom preferovat šťavnaté potraviny, bylinky, ovoce…
Babí léto
Období od Lughnasadu do podzimní rovnodennosti. K babímu létu patří prvek Země. K Zemi pak žaludek, a slinivka (občas se k nim přidává i slezina). Země přispívá k harmonii celého organismu, někdy je přiřazována k přechodovým obdobím (To znamená, že vládne v krátkém období mezi jednotlivými prvky.). Se zemí se spojuje sladká chuť, tím nejsou myšleny potraviny plné rafinovaného cukru, ten tělu nikdy nesvědčí. Přirozeně sladký charakter má například mrkev, hrášek, různé houby, nebo hovězí maso.
Podzim
Podzimní rovnodennost až zimní slunovrat. Prvkem tohoto období je kov, ten ovlivňuje plíce a tlusté střevo. Ke kovu se přiřazuje pálivá chuť . Je vhodné jíst teplé, nebo alespoň tepelně upravené potraviny (například zeleninu jemně orestovat). Na podzim bychom si měli dávat pozor na chlad. V podzimním počasí se nám často stává, že se zpotíme a pak prochladneme, nebo neodhadneme počasí a oblékneme se málo. Pokud se nám dostane chlad těla, je potřeba ho co nejdříve „vyhnat“. Aby se chlad z těla dostal, musíme otevřít póry. O to se nám postará například chilli, nebo zázvor. Po jejich konzumaci musíme chvíli zůstat v teple. Pozor si dávejte i na velké množství mléčných produktů (mají zvlhčující charakter a tělo zahleňují).
Zima
Zima panuje od zimního slunovratu, po jarní rovnodennost. Prvkem je voda, se kterou souvisí ledviny a močový měchýř a slaná chuť. Ledviny nám oslabuje úzkost a vyčerpání. V zimě bychom měli hodně odpočívat, také bychom se měli vyhnout syrové zelenině a studené stravě. Solit bychom měli jen přiměřeně (sůl vysušuje). V tomto období je dobré jíst teplé pokrmy, nebojíme se ani ostřejšího koření.
Jing a jang
Jing a jang jsou dvě energie, které jsou protikladné, ale zároveň jedna nemůže existovat bez druhé.
- jin- jin je temný, chladný, pasivní, směřuje dovnitř a je spojován s ženskou energií
- jang- jang je světlý, teplý, aktivní, směřuje ven,… spojuje se s mužskou energií
V létě nám vrcholí jangová energie, proto je pro nás přirozené být aktivní, trávit mnoho času s přáteli. Je teplo a naše pozornost se upíná směrem ven. Na podzim se ochlazuje, je více tmy, začíná růst jinová energie a my bychom měli obracet svou pozornost do sebe (Co se v mém těle děje? Jak se cítím?). V zimě bychom měli také více odpočívat. Pokud neodpočíváme, naše tělo nás nemocí donutí ulehnout.
Závěr
Takže abychom byly zdraví, měli bychom naslouchat svému tělu. Při bližším zkoumání zjistíme, že celý rok jsou pro nás vhodné sezónní potraviny (na jaře listové saláty, v létě ovoce, na podzim a v zimě kořenová zelenina). V zimě je dobré potraviny tepelně upravovat (tím jim předáme teplý charakter, který konzumací přejímá i naše tělo a přirozeně se prohřívá). V létě je přirozené být hodně aktivní, v zimě naopak potřebujeme odpočívat, být sami se sebou a být v klidu.